Last Updated:
NAKIVO backup and replication
NAKIVO backup and replication NAKIVO

ESXI - homelab backups (NAKIVO)

Homelab

Na een jaar VM's op mijn QNAP gedraaid te hebben was het tijd om een beter homelab in te gaan richten, en aangezien ik nog een Mac mini uit 2012 liggen had was dit de ideale kandidaat om als ESXI host in te richten.

Voordelen die geholpen hebben met de verhuizing van alle VM's naar een ESXI omgeving:

  1. De Harde schijven van de nas hoeven niet meer 24/7 te draaien, hierdoor gaan ze langer mee.
  2. De Mac mini heeft als opslag een Samsung EVO PRO SSD waardoor de VM's sneller werken.
  3. De Mac mini heeft een betere CPU waardoor meerdere zware vm's tegelijkertijd kunnen draaien.

Om zeker te zijn dat de VM's veilig zijn bij het falen van de harde schijf van de ESXI omgeving heb ik besloten om per 2 dagen een backup te maken op de QNAP nas.

In de QNAP store zijn 3 keuze's beschikbaar:

  1. Archiware Pure.
  2. Hyper data protector (QNAP software).
  3. NAKIVO backup & replication.

Hyper data protector is gratis maar was geen goede keuze aangezien deze afhankelijk is van de applicatie container station, container station is een applicatie die Docker en LXC containers kan draaien op de QNAP nas. Hierdoor zouden de harde schijven weer 24/7 draaien.

Archiware Pure had ook weer wat nadelen, het verkrijgen van een licentie is makkelijk maar deze blijkt iedere maand te vervallen en dient dan vernieuwd te worden. Hierdoor ben je als gebruiker weer maandelijks bezig een nieuwe licentie aan te vragen. Na deze applicatie een maand getest te hebben heb ik een paar VM's weer terug gezet op de ESXI omgeving, hieruit bleek dat 2 van de 5 VM's niet meer konden booten. Deze applicatie heeft dus gefaald in het veilig houden van mijn VM's.

Als laatste NAKIVO geinstalleerd, NAKIVO komt met een 14 dagen test licentie. Na wat rondgekeken te hebben op de website van NAKIVO bleek er een nieuwere versie te zijn dan de versie die in de QNAP store beschikbaar is. Van deze versie zijn er meerdere varianten. De enterprise variant komt met een 14 dagen test licentie komt. De gratis versie bevat daarentegen een gratis jaarlicentie. De versie die beschikbaar is via de QNAP store vervangen door de gedownloade gratis versie waarop de volgende licentie informatie te zien was. Er kunnen met deze licentie dus 10 VM's geselecteerd worden.

Aangezien de ESXI omgeving op versie 7 draait kon de originele NAKIVO versie uit de QNAP store hier geen verbinding mee maken, de versie die beschikbaar is via de NAKIVO website wel. Na de ESXI omgeving toegevoegd te hebben, een lokale datastore aangemaakt in een opslag die puur dient voor de VM backups op te slaan. Na een schema ingesteld te hebben dat om de 2 dagen een backup maakt en de 5 laatste versie bewaart kon de applicatie een paar weken zijn werk doen. Na die paar weken weer getest of de backups betrouwbaar waren, alle VM's die in het backup schema meegenomen werden konden met succes weer op de ESXI host teruggezet worden. NAKIVO Backup & Replication free edition is ook beschikbaar voor andere NAS merken zoals Synology, ASUSTOR, Western Digital (MyCloud DL2100) en Netgear. Installaties op linux en windows behoren ook tot de installatie mogelijkheden.