Last Updated:
Node-Red
Node-Red

Node-Red - Deel 1 (installatie)

Node-Red

Node-Red is een applicatie die het makkelijk maakt om diverse systemen met elkaar te laten communiceren, of het nu gaan van een API aanspreken om de huidige buitentemperatuur op te halen of een zonnescherm aan te sturen. Als je het kan bedenken is het te realiseren.

In dit artikel ga ik uitleggen hoe je Node-Red kan installeren op Debian, Ubuntu of Raspbian.

Voordat we kunnen beginnen met de installatie van Node-Red moeten er 3 pakketten geïnstalleerd worden. Git, curl en build-essential, dit doen we via onze SSH terminal of de lokale terminal op het systeem.

sudo apt install build-essential git curl -y

Nadat deze pakketten geïnstalleerd zijn voeren we het volgende commando uit, dit zal het installatie script downloaden en uitvoeren.

bash <(curl -sL https://raw.githubusercontent.com/node-red/linux-installers/master/deb/update-nodejs-and-nodered)

Na alle waarschuwingen gelezen te hebben kan er doorgegaan worden door Y in te geven en op enter te drukken. hierop zal de installer de volgende vraag stellen:

Would you like to install the Pi-specific nodes ? [y/N] ? 

De Y of N invoeren is afhankelijk of de software op een Raspberry pi geïnstalleerd zal worden of niet. In mijn geval is het een VM op een ESXI omgeving dus voer ik N in.

Hierop zal de echte installatie beginnen en is het afwachten tot deze klaar is, de installatietijd zal op een oude Raspberry pi langer duren dan op een Raspberry pi 4.

Om de Node-Red installatie als een service te laten draaien zodat deze automatisch opstart met het opstarten van de host voeren we het volgende commando in.

sudo systemctl enable nodered.service

De nodered.service zal nu meegenomen worden met het afsluiten en opstarten van de host.

We kunnen nu de service voor de eerste keer handmatig starten door het volgende commando in te voeren.

sudo systemctl start nodered 

Om te controleren of de nieuwe Node-Red installatie werkt gaan we met een browser naar het ip address van onze host met daarachter :1880, hierdoor maken we connectie met de web-gui van Node-Red. Als de installatie goed verlopen is krijgen we het volgende te zien.