Last Updated:
Node-Red
Node-Red Node-Red

Node-Red - Deel 3 (MQTT en Shelly 2.5)

Node-Red

Sinds een jaar heb ik zelf een shelly 2.5 in gebruik die gekocht is bij home2link.nl. Dit is een dubbel relais dat in te stellen is als een controller voor rolluiken of zonwering. Deze module ondersteund MQTT en is dus te gebruiken met Node-Red door middel van het MQTT protocol.

In dit artikel gaan we bekijken hoe we een basis flow maken die een Shelly 2.5 kan bedienen.

Om te beginnen moeten we het ID van de Shelly module hebben. Dit ID kunnen we achterhalen door met een browser naar de Shelly module zijn website te gaan en op "instellingen" te klikken, helemaal onderaan vinden we "DEVICE INFO". In mijn geval is het Device ID: "744E0E".

Dit ID hebben we nodig om te kunnen praten over het MQTT protocol met de Shelly 2.5 module.

De volgende topics gaan we gebruiken bij het voorbeeld, vervang "744E0E" door je eigen Device ID:

shellies/shellyswitch25-744E0E/roller/0/pos

shellies/shellyswitch25-744E0E/roller/0/command/pos

Sleep een inject, debug en een MQTT in en MQTT out node in een nieuwe flow

Flow slepen

Hierop kunnen we de MQTT broker instellen, de topics waar we mee gaan communiceren en de nodes aan elkaar verbinden.

MQTT broker settings

Nu kunnen we de inject node gaan configureren zodat deze commando's verzend op het shellies/shellyswitch25-744E0E/roller/0/command/pos topic waardoor in mijn geval de zonwering naar de gewenste positie gaat, hier kunnen we een waarde van 0-100 opgeven. In het volgende voorbeeld ga ik meerdere inject nodes aanmaken om de zonwering naar verschillende posities te laten bewegen.

instellen 0-100

Na dit uitgevoerd te hebben open we de Node-Red debug tab, hier zullen we terugkoppeling krijgen over de huidige stand van de zonwering. Na het uitvoeren van een deploy kunnen we met de inject node's verschillende waarde's naar de Shelly 2.5 sturen waarop deze de zonwering aanstuurt, bij het bereiken van een positie krijgen we hier terugkoppeling van.

posities sturen